Výsledky minulo týždňovej akcie TISPOL zameranej na alkohol

16.12.2013 Bratislava

Včera skončila posledná tohtoročná dopravno-bezpečnostná akcia v celej Európe i na slovenských cestách. Pravidelne ju organizuje medzinárodná stavovská organizácia TISPOL, združujúca služby dopravnej polície európskych krajín. V združení je v súčasnosti 30 krajín, Slovenská republika sa pridala v októbri 2008. Počas siedmich dní sa slovenská dopravná polícia zameriavala najmä na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok.
Policajti skontrolovali viac ako 18 tisíc vodičov, cyklistov i chodcov. Napomenuli takmer 450 účastníkov, odhalili viac ako 6.500 priestupkov a 113 prípadov postúpili na doriešenie správnemu orgánu. Aj tento krát vodiči najčastejšie prekročili najvyššie povolené rýchlosti, v 169 prípadoch to bolo menej závažné a policajti mohli priestupky vybaviť napomenutím. V takmer 4.500 prípadoch uložili priestupcom pokuty a 47 prípadov postúpili na správne konanie. Čo sa týka alkoholu, ani vopred avizované kontroly neodradili niektorých odvážlivcov. Zdá sa, že sa ešte stále nájdu aj takí, ktorí nevedia, že na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu. Medzi nich patrí aj 35 vodičov a 27 cyklistov, jeden vodič šoféroval dokonca pod vplyvom návykovej látky. Policajti všetkým vodičom áut zadržali vodičské preukazy, jeden cyklista sa odmietol podrobiť dychovej skúške, to sa však považuje, ako keby mal pozitívnu skúšku na alkohol. Cyklistom síce nemožno zadržať vodičský preukaz, ale hrozia im vysoké pokuty. Pre vlastnú bezpečnosť chodcov sa policajti zamerali aj na týchto najslabších účastníkov. Policajti 57 chodcov upozornili, že sa síce dopustili priestupku, ale vysvetlili im, ako majú správne prechádzať cez cestu, a prečo je dôležité nosiť reflexné prvky. Takmer 80 chodcov ohrozilo svoje životy nebezpečným prechádzaním cez cestu, títo sa nezaobišli bez pokuty.

S cieľom chrániť život a zdravie všetkých účastníkov bude polícia organizovať podobné akcie aj v budúcnosti v duchu hesla aby na cestách nikto nezomieral.
 
mjr. Ing. Denisa Baloghová
hovorkyňa P PZ
 
 

Vyberte región